Träff med Marie

För några dagar sedan träffade jag Marie, ett energiknippe som gör ett projekt arbete om United Sisters. Hon är 25 år gammal och studerar till fritidsledare. Hon har själv varit en United Sisters medlem i flera år och gjort allt från att vara med i en tjejgrupp till att vara nightpatrol.

Hennes United Sisters resa började år 2000 när hon som ung tjej hängde på slussen med kompisar. Under ett event var United Sisters där och då skrev Marie upp sig på en tjejgruppslista.
– Vi var bara tjejer från Bagarmossen och Skarpnäck. Vi var ganska elaka mot varandra men vi fick en bättre sammanhållning och det var lättare att fortsätta gå kvar när man kände personerna i gruppen, Berättar Marie. Som 16 åring träffade hon sedan en coach från United Sisters. I nästan 10 år har de haft kontakt, vilket jag tycker är otroligt häftigt. Vilka band United Sisters skapar.

– Jag skulle beskriva United sisters som en organisation med massor av bra verksamheter. Förklarar Marie när jag frågar vad United Sisters är för henne. Det var den enda stabila rutinen för Marie. Hon förklarar att man kan börja på en sport och sedan sluta om man tycker det är tråkigt. Men med tjejgruppen var det inte så. Det fanns alltid något att sträva mot. Som att man då blev nightpatrol när man blev äldre.

Nightpatrol var ett tidigare projekt på United Sisters. Då gick man ut och nattvandrade runt om i Stockholm och hjälpte ensamma tjejer på stan’. De var en trygg punkt för många och fanns där när kvällar och helger blev stökiga och när tjejer kände sig ensamma.

– Oftast hände inget allvarligt när vi var ute. Bara att vi hade jackor från United Sisters gjorde att folk lugnade ner sig. Förklarar Marie.

Som sagt gör Marie ett projektarbete om United sisters. Hennes frågeställning är ”bidrar United Sisters till ökad själkänsla?” Hon har redan sett en skillnad bland tjejer som är verksamma i tjejgrupper. Varför hon väljer att skriva United Sisters är för hon själv fick ökad självkänsla och vill se om andra känner likadant. När Marie pratat med andra tjejer förstår hon att United Sisters tjejgrupper har haft en mycket positivare påverkan än andra tjejgrupper. Maries tjejgrupp höll samman och fortsatte i flera år medan tjejgrupper på andra håll haft ganska lösa ramar, syften och mål. Man kan lätt tro att en tjejgrupp bara är en tjejgrupp. Men Marie uppfattar det som så mycket mer än så. Det var en trygg plats och en fast rutin för mig där självkänslan och självförtroendet växer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s