Delta nu!

Jag hade en telefonintervju med en av initiativtagarna, Emelie Sjöndin nyligen. Vi hade en livlig intervju om Delta nu, dess historia och framtid. 

Delta nu är ett projekt där man strävar efter att få ungdomar att må bra och umgås genom att åka på sommarläger. Man kombinerar kolloaktiviteter med mycket samhällsfrågor, självkänsla och diskussioner om mänskliga rättigheter

Delta nu har flera organisationer som samarbetspartners som även dem håller pass på lägret, till exempel håller ”Non-Violence” i konflikthantering.

Delta nu grundades av Emelie Sjöndin, Malin Rönnkvist och Mark Ahlenius  och  hade en ”pilotvecka” sommaren 2011.

Det som jag tycker är allra bäst är att samtliga initiativtagare gått in helhjärtat för detta med en genuin vilja att hjälpa ungdomar och förändra samhället till det bättre.

När jag pratade med Emelie var det svårt att inte bli smittad av engagemanget, jag ville själv få jobba på lägret och få dit så många ungdomar det bara går.

Jag gick själv på sommarkollo som barn, visserligen bara på dagtid men ändå.  Där jobbade dem inte med självkänsla och att må bra i sig själva. Så när kollot v ar färdigt var det inget speciellt med det.

Men tänk så bra det hade varit om man hade fokuserat på att hjälpa ungdomarna till att må bättre och bli gladare i sig själva, ta fram vad som gör dem unika och ge dem den där schyssta styrkan inför skolstarten.

Jag hade definitivt behövt det.

Jag tänker inte gå in på mer detaljer om lägret här, delar istället en text från deras hemsida och uppmanar ER att gå in och kika. Har ni barn? Bekanta? Släktingar? Som detta skulle vara något för så tveka inte att höra av er till Emelie och de andra på Deltanu.  Man kan fortfarande anmäla sig.

” Visionen är att vår lägerverksamhet ska bidra till att fylla en kunskapslucka kring demokratiska värden och utgöra ett komplement till, och ett fördjupande av Grundskolans Läroplan. Vi vill skapa en dynamisk och inspirerande mötesplats, som kan erbjuda nya stärkande perspektiv bortom skolans etablerade ramar. 
På sikt hoppas vi kunna erbjuda lägerverksamheten till unga över hela landet. 

Vi vill att verksamheten ska utgöra ett alternativ till de ofta kostsamma kollon och läger som erbjuds idag. Det nuvarande utbudet av verksamheter tenderar att fokusera enbart på fysiska och kulturella aktiviteter (såsom musik, dans, fotboll segling) och det saknas ett forum som – utöver dessa inslag – erbjuder humanistiskt utbildning, diskussion kring samhällsfrågor och värderingsövningar. 

Så länge ungas behov av att bli sedda, lyssnade på, inspirerade, stärkta och upplysta om sina rättigheter och möjligheter, inte tillgodoses av vuxenvärlden, utgör vår verksamhet ett viktigt komplement till läroplanen och befintlig förebyggande verksamhet. 

Mer om lägret, vision och anmälan hittar ni på hemsida:

www.deltanu.se

ImageImage

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s