Låt ingen klappa dig på huvudet och förminska din insats

2014-03-05 15.06.39

Onsdagen den 5 mars hade vi glädjen att ha Sofia Zackrisson (verksamhetsutvecklare på DemokratiAkademin) på besökt för att snacka om normkritik i allmänhet, och vuxennormen i synnerlighet. Sofia brinner för barnrättsfrågor och arbetar bland annat med att hjälpa vuxna att erkänna barn och ungas inflytande.

Att kritisera normen är något som kan uppfattas som provocerande för många, enligt Sofia. Personer som aldrig tidigare upplevt vad det betyder att bryta mot normer, vilken känsla som skapas eller bestraffningar det kan leda till lever i blindo. Att plötslig behöva kritisera sig själv och se på sin egen makt och sina egna privilegier kan leda till rädsla och obehag. Befinner sig personer inom normens ramar har de makt och med makt kommer privilegier. Vi bör därför fråga oss själva hur dessa privilegier påverkar andra människor i negativ bemärkelse.

Enigt Sofia måste vi vara normkritiska i det vardagliga arbetet och i mötet med en människa där varje människa vi möter bör uppfattas som ett blankt blad.

Syftet med normkritik är inte bara att människor är lika mycket värda, utan att alla människor ska kunna vara som dem är i stort sätt överallt. Att världen ska bli en inkluderande plats där människor ska få vara som dem är”

I talan om vuxennormen måste vuxna tänka på hur de möter barn och unga. Att ta barn och unga på allvar, att inse att deras åsikter är viktiga, att deras erfarenheter räknas, att de gör viktiga saker och tar viktiga initiativ är A och O. Vuxna skapar spelplanen där barn verkar och med det sagt måste vuxna ta ansvaret att öppna upp spelplanen och möjliggöra barns deltagande.  Barn ska få det utrymme de är i behov av för att vara de individer de är. Att vuxna ger barn vissa beskrivande egenskaper begränsar inte endast barnen, utan även hela samhället då det förlorar jätte mycket kraft och viktig kunskap som barn bär på.

Låt ingen klappa dig på huvudet och förminska din insatts.

Stort tack till Sofia som kom och inspirerade.

Besök DemokratiAkademin hemsida:

http://www.demokratiakademin.se/om-demokratiakademin/

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s