StudentMarty, Forum för Eldsjälar & rekrytering

Mitt namn är Marty och jag är (socionom)student på United Sisters hösten 2014.

2-3 okt var det Forum för Eldsjälar på Fryshuset och det kom massa folk som jobbar med ungdomsfrågor på olika sätt. Temat för denna konferens riktad till unga och de som jobbar med unga var “Unga gör – vuxna möjliggör”. Jag deltog i två pass. Det första passet jag var på var arrangerat av United Sisters och hade titeln “Barn och unga – framtiden, men på vems villkor? United Sisters presenterade sitt arbete med normkritik och tog upp flera maktordningar så som kön, funktion, etnicitet och ålder, men här med fokus på ålder och vuxennormen. I publiken uppmanades vi att tänka på oss själva och de verksamheter vi kom ifrån. Det var dels ett grundläggande pass i normkritik, dels en utmaning till oss närvarande att se över våra privilegier. Att prata utifrån ett strukturellt perspektiv gick inte hem hos alla, någon menade att uppdelningen överordnad och underordnad kändes konstig, att det berodde på sammanhang och förhållningssätt. Jag fick intrycket att några tyckte att det var för radikalt, medan andra tyckte att det inte alls var radikalt nog som i sina verksamheter redan hade en majoritet ungdomar som styrde arbetet. Att be folk se över sina egna privilegier som vuxen, man, vit, medelklass, cis (=förenklat nån som inte är en transperson) osv kan bli obekvämt, just för att det är bekvämt att vara norm/överordnad. För mig är det just därför ett så viktigt arbete som United Sisters gör både i och utanför sin egen verksamhet. Det behövs verkligen!

Vill du läsa mer om Normkritik så följer här några länkar:

http://www.umo.se/Om-Umo/Sa-arbetar-vi/Normkritiskt-angrepssatt/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Normkritisk_pedagogik

http://jamfota.se/information/normkritik/

Det andra passet jag deltog i handlade om socioekonomiskt bokslut. De menade att ”Socialt utanförskap är dåligt för ekonomin”. Poängen med det är att både små och stora sociala verksamheter ska kunna räkna på de långvariga effekterna av olika sociala insatser och på så sätt se vad samhället tjänar på i längden. Genom att också räkna med de ”ringar på vattnet” som t ex preventivt och/eller passionerat arbete med ungdomar (såväl som andra målgrupper) ger så kan verksamheter få en bättre överblick på sitt arbete, våga satsa mer och i slutändan ge mer tillbaka till samhället räknat i både hälsa och vinst. En bra politik och en bra ekonomi klarar sig inte utan varandra, var slutklämmen. Själv tyckte jag det var ganska torrt och tråkigt. Men världen styrs av pengar och jag tycker det är viktigt att ha koll på hur systemet fungerar för att kunna använda det jag gillar och göra nytt där det behövs.

Vill du läsa mer om socioekonomiskt bokslut? Följ länken nedan:

http://socioekonomi.fryshuset.se

För övrigt finns det fortfarande platser kvar till Utbytesprojektet med franska ungdomar som United Sisters arrangerar på höstlovet. Pratar du lite/mycket franska? Se info nedan.

På återseende!

/Marty

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s