Julia gör skillnad

Julia från Kalmar har alltid haft en dröm, en dröm om att göra skillnad för unga tjejer i samhället. Av den anledningen sökte hon ett volontäruppdrag hos United Sisters.

IMG_6345.jpg

Berätta om ditt volontäruppdrag?

– Jag är en-till-en coach. Det innebär att jag hänger med en fantastisk tjej jag har blivit ihopmatchad med. Det är en perfekt match kan jag säga. Vi hittar på mycket roliga saker tillsammans. Pratar en del om både roliga och jobbiga saker.

Julia ser deras relation som en vänskap. Båda kommer från helt olika världar men möts trots det. Julia tycker om hennes sätt att se på världen vilket gör att hennes egna perspektiv vidgas och förändras.

– Vi är som bra kompisar. Jag lär mig extremt mycket av henne men också om mig själv, om samtiden och hur det är att vara ung tjej idag. Våra vägar hade aldrig möts om det inte vore för United Sisters och det är jag så otroligt tacksam för. Jag har fått en större förståelse för både hennes, mitt och andra tjejers perspektiv.

När Julia själv var ung kände hon sig något annorlunda från hennes klasskamrater. Hon kunde inte koncentrera sig som andra och hade svårt med ämnen som hon inte var passionerad i. Idag i vuxen ålder fick Julia en ADHD-diagnos vilket hon idag är väldigt glad över.

– Erfararenheten av min ADHD-diagnos är något jag har kunnat ta med mig in i volontäruppdraget. Jag vet hur det är att vara annorlunda och jag har erfarenhet av att göra det till en styrka.

Julia har alltid brytt sig väldigt lite om vad andra tycker, något som blivit hennes drivkraft.

– Jag hoppas att jag kan dela med mig av den drivkraften till andra. Att jag inte brydde mig om vad adra tyckte eller sa gjorde att människor såg upp till mig. Tycker jag att jag är grym, då är jag det. Vad någon annan tycker är upp till dom.

Det har nu gått ett år sedan Julia kom till United Sisters. Att på kort tid fått se en utveckling hos den tjej hon möter är något som gör Julia varm i hela hjärtat.

– Likaväl som jag har fått nya perspektiv på livet sen jag träffade ”tjejen” så har hon fått detsamma. En coachrelation låter hårdare än vad det är. Jag coachar egentligen inte henne utan jag är bara hennes vän. Jag lyssnar, diskuterar och ifrågasätter. I en sådan relation sker något magiskt. Hon har gått ifrån att ha hoppat av skolan till att ha börjat igen. Hon utgår mer ifrån sig själv än tidigare. Hennes värde sitter nu i hur hon betraktar sig själv, inte i vad hon tror att andra tänker om henne. Hon har flyttat fokus från vad som förväntas till vad hon förväntar sig.

Idag studerar Julia retorik och opinionsutbildning på högskola med inriktning på samhällsförändring. Att vara volontär har gjort drömmer om att göra skillnad starkare och skapat erfarenheter som Julia tar med sig i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s